Συχνές ερωτήσεις
Πλεονεκτήματα:
- Έυκολη εγκατάσταση, ασφαλέστερη και οικονομικότερη σε σχέση με τους ηλεκτρομηχανικούς ανελκυστήρες
- Ο συντελεστής ασφαλείας κατά την διάρκεια σεισμού είναι 2 με 10 φορες υψηλότερος σε σχέση με τους ηλεκτρομηχανικούς
- Η συντήρηση τους είναι απλούστερη και τελικά οικονομικότερη
- Περιορίζονται στο ελάχιστο οι διαστάσεις των απαιτούμενων χώρων μηχανοστασίου
- Αθόρυβη λειτουργία (ο κινητήρας και η αντλία βρίσκονται μέσα στο λάδι και σε αντικραδασμικές βάσεις)
Μειονεκτήματα:
- Περισσότερη κατανάλωση ενέργιας για την ανύψωση του φορτίου (επειδή δεν υπάρχει αντίβαρο όπως στα ηλεκτροκίνητα)
- Περιορισμένη η χρήση τους για μεγάλες διαδρομές
- Μικρότερη ταχύτητα λειτουργίας
Ηλεκτρομηχανικοί Ανελκυστήρες
Οι ηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες ειναι οι ανελκυστήρες οι οποίοι κινούνται μέσω μίας ηλεκτροκίνητης μηχανής, πάνω στην οποία είναι προσαρμοσμένη μία τροχαλία τριβής, η οποία με την σειρά της δίνει κίνηση στα συρματόσχοινα τα οποία καταλήγουν από την μία πλευρά στο θάλαμο και από την άλλη στο αντίβαρο. Πολλές φορές παρεμβάλλονται επιπλέον τροχαλίες για την καλύτερη μετάδοση της κίνησης. Οι μηχανές μπορει να αναπτύξουν μία η δύο ταχύτητες, με μειωτήρα η χωρίς μειωτήρα. Οι ηλεκτροκίνητοι ανελκυστήρες (μηχανικά ασανσέρ) ή ανελκυστήρες έλξεως αποτελούν σήμερα το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά ανυψωτικό σύστημα.
Πλεονεκτήματα:
- Δυνατότητα εγκατάστασης σε κτίρια με μεγάλες διαδρομές
- Μεγάλες ταχύτητες λειτουργίας
- Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
Μειονεκτήματα:
- Απότομο ξεκίνημα και σταμάτημα (σε περίπτωσηπου δεν λειτουργεί με σύστημα inverter)
- Ποιο απαιτητική συντήρηση σε χρόνο και σε χρήμα (μια και τα συρματόσχοινα καταπονούνται αρκετά)
Ο ανελκυστήρας είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη του κτιρίου σας. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μόνο αισθητικό εκσυγχρονισμό αυξάνοντας έτσι την αξία των γραφείων ή διαμερισμάτων που διατίθενται και συνεπώς τα έσοδα σας, ή πλήρη εκσυγχρονισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει και την αντικατάσταση των μηχανικών εξαρτημάτων του.Όταν ξεπεράσει την ηλικία των 15 – 20 ετών και ανάλογα με την χρήση που γίνεται, αφού όσο πιο νωρίς υποστεί εκσυγχρονισμό, τόσο περισσότερο αυξάνεται το χρονικό όριο ζωής του και ταυτόχρονα μειώνεται το κόστος λειτουργίας του.
- Όταν ξεπεράσει την ηλικία των 15 – 20 ετών και ανάλογα με την χρήση που γίνεται, αφού όσο πιο νωρίς υποστεί εκσυγχρονισμό, τόσο περισσότερο αυξάνεται το χρονικό όριο ζωής του και ταυτόχρονα μειώνεται το κόστος λειτουργίας του.
- Όταν με τα χρόνια μειωθεί η αξιοπιστία του και αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης βλαβών, ανωμαλιών στην κίνηση, θορύβων κτλ.
- Όταν απαιτείται η αύξηση της ασφάλειας λειτουργίας του ή, η τυχόν προσαρμογή του σε νέους εθνικούς – κοινοτικούς κανονισμούς ασφαλείας για την έκδοση ή επανέκδοση άδειας του.
Ναι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανελκυστήρων. Υπάρχουν οι ηλεκτρομηχανικοί με ή χωρίς μηχανοστάσιο και οι υδραυλικοί με ή χωρίς μηχανοστάσιο. Ανάλογα με τη χρήση τους διακρίνονται σε φορτηγούς (φορίων, εμπορευμάτων, τροφίμων, εστιατορίων, αυτοκινήτων κλπ) και επιβατηγούς (ατόμων). Οι φορτηγοί δίνουν μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, την στιβαρότητα και την αντοχή και φήνουν σε δεύτερη μοίρα την καλαισθησία. Οι επιβατηγοί δίνουν μεγάλη έμφασ στην ασφάλεια και την καλαισθητη εμφάνιση.
Σε όλα τα ασανσέρ που λειτουργούν είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου, να πραγματοποιείται συντήρηση από εξειδικευμένη εταιρία ανελκυστήρων. Τι είναι όμως αυτή η περιβόητη συντήρηση (θεωρητικά και πρακτικά); Γιατί την πληρώνουμε; Πόσο την πληρώνουμε και κάθε πότε πρέπει να γίνεται; Γνωρίζετε τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις
και μπορείτε να επιλέξετε με σιγουριά την εταιρία που σας καλύπτει; Αν ναι και μέχρι σήμερα δεν είχατε προβλήματα στην πολυκατοικίας σας με το ασανσέρ μάλλον είστε από τους τυχερούς. Αν έχετε όμως προβλήματα για διαβάστε παρακάτω…
Αρχικά, η θεωρητική έννοια της συντήρησης των ασανσέρ αναφέρεται στην νομοθεσία του ελληνικού κράτους. Εν συντομία, έχει οριστεί η συντήρηση των ασανσέρ να πραγματοποιείται κάθε 45 ημέρες (αφορά την πλειοψηφία των ασανσέρ – πολυκατοικίες), να έχει διάρκεια 45 λεπτά και να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό. Πολλοί διαχειριστές, μόλις πληροφορήθηκαν την αλλαγή της νομοθεσίας κάλεσαν την εταιρία που συντηρεί το ασανσέρ τους και απαίτησαν η συντήρηση να γίνεται κάθε 45 ημέρες, όπως ορίζει η νομοθεσία δηλαδή, 9 μήνες τον χρόνο, αντί για 12 που γινόταν μέχρι τώρα και ταυτόχρονα να πληρώνουν 3 μήνες λιγότερους συντήρηση. Πολύ καλό το σκεπτικό, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι το μηνιαίο ποσό που δίνουν, δεν περιλαμβάνει μόνο την επίσκεψη των τεχνικών μια φορά το μήνα, αλλά περιλαμβάνει και τις βλάβες. Η πλειοψηφία των εταιριών στην Ελλάδα χρεώνουν ένα ποσό κάθε μήνα, για μια προγραμματισμένη επίσκεψη και για όσες βλάβες τύχουν μέσα στον μήνα. Η επίσκεψη για βλάβη δεν χρεώνεται επιπλέον του ποσού της συντήρησης. Επιπλέον, χρεώνονται μόνο τα ανταλλακτικά που θα αντικατασταθούν. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται κάποιο ανταλλακτικό και ο τεχνικός αποκαθιστά την βλάβη χωρίς χρέωση. Οπότε όλοι αυτοί οι διαχειριστές απαιτούν από τις εταιρίες για 90 μέρες (3 μήνες) κάθε χρόνο να μην τους φτιάχνουν τις βλάβες, αφού δεν θέλουν να τους πληρώσουν.
Ας εξετάσουμε την πρακτική έννοια της συντήρησης. Μια συντήρηση έχει πραγματική διάρκεια 20-25 λεπτά για ένα ασανσέρ που δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Ο παραπάνω χρόνος είναι για το ασανσέρ μιας πολυκατοικίας έξι ορόφων. Εάν ο τεχνικός κάνει 45 λεπτά για την συντήρηση του ασανσέρ , σημαίνει ότι η πολυκατοικία χρεώνεται ρεύμα άδικα για να κάνει βόλτες πάνω – κάτω την υπόλοιπη ώρα. Εάν κάνει λιγότερο από 15 λεπτά , ήρθε για να πάρει τα λεφτά και να φύγει. Ο τεχνικός που πραγματοποιεί την συντήρηση πρέπει να ελέγχει όλες τις διατάξεις ασφαλείας του ασανσέρ. Αυτό είναι το πιο βασικό! Η ασφαλής λειτουργία του. Βέβαια, πρέπει να κάνει και τα κατάλληλα γρασαρίσματα, αλλά πότε δεν έπαθε κάτι κάποιος από ένα τρίξιμο που κάνει το ασανσέρ. Το κακό είναι ότι ακούτε τους θορύβους, αλλά δεν ξέρετε τι συμβαίνει με τα ασφαλιστικά. Και έχετε δίκιο, γιατί αν ξέρατε δεν θα χρειαζόσασταν καμία εταιρία.
Οπότε, η εταιρία που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι πολύ αξιόπιστη γιατί εκτός από εσάς μπαίνουν και τα παιδιά σας καθημερινά στα ασανσέρ. Το ότι δεν τυχαίνουν ατυχήματα συχνά, οφείλεται στις πολλές διατάξεις ασφαλείας που έχουν τα ασανσέρ. Αλλά αν πέσετε σε κάποια εταιρία μη αξιόπιστη, κάποιες από αυτές τις διατάξεις δεν θα λειτουργούν. Το ασανσέρ όμως θα λειτουργεί κανονικότατα και θα παρέχει μερική ασφάλεια.
Πως θα καταλάβετε ότι μια εταιρία είναι αναξιόπιστη; Έχετε μια εταιρία που συντηρεί πολλά χρόνια το ασανσέρ και ποτέ δεν είχατε πρόβλημα, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και σας χρεώνουν πολλά. Οπότε, κάνετε μια έρευνα αγοράς και διαπιστώνετε ότι υπάρχουν εταιρίες που σας ζητάνε π.χ 25 ευρώ ενώ εσείς πληρώνετε 60 ευρώ. Σίγουρα εκείνη τη στιγμή θα αισθανθείτε ότι τόσα χρόνια σας κοροϊδεύουν. Αλλά για σκεφτείτε λίγο, καμία επιχείρηση δεν χάνει χρήματα, οπότε είτε 25 ευρώ δώσετε, είτε 60, οι εταιρίες κερδίζουν. Άρα τι συμβαίνει; Η απάντηση είναι απλή. Ο τεχνίτης που σας κάνει την συντήρηση με 25 ευρώ αμείβεται από την εταιρία με 500 ευρώ το μήνα, ενώ ο τεχνίτης που σας κάνει την συντήρηση με 60 ευρώ, αμείβεται με 1000 ευρώ το μήνα. Εσείς τι επιλέγετε; Τον ανειδίκευτο, που το παίζει τεχνίτης ή τον αδειούχο, που έχει εμπειρία. Γιατί για να παίρνει 500 ευρώ, δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία και γνώση. Του έχουν πει να κάνει πέντε πράγματα και αυτό είναι όλο. Τώρα αισθάνεστε ασφάλεια όταν μπαίνετε στο ασανσέρ;
Ένα άλλο θέμα είναι το ωράριο που σας εξυπηρετούν σε περίπτωση κάποιας βλάβης. Οπότε, πριν δείτε την ελκυστική τιμή, για ρωτήστε αν χαλάσει το ασανσέρ Σάββατο απόγευμα πότε θα σας το φτιάξουν; Μήπως την Δευτέρα; Βέβαια, κάποιοι από εσάς νομίζετε ότι όλες οι εταιρίες, όσο και αν πληρώνετε είναι υποχρεωμένες 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα να σας εξυπηρετούν. Με 25-40 ευρώ, που θέλετε να πληρώνετε τον μήνα, δεν είναι δυνατόν μια εταιρία να πληρώνει τεχνίτες απογευματινή και βραδινή βάρδια για να σας εξυπηρετούν. Και αν το κάνει και πληρώνετε μικρή συντήρηση, στο τέλος θα πληρώσετε πολλά παραπάνω από τα ανταλλακτικά που θα “χαλάνε” στο ασανσέρ συνέχεια.
Η κίνηση των ασανσέρ γίνεται πάντα εντός του φρεατίου. Το φρεάτιο μπορεί να βρίσκεται είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό του κτιρίου . Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είναι
εγκεκριμένο απο την πολεοδομία . Η πρόβλεψη του φρεατίου στην περίπτωση που είναι εσωτερικά του κτιρίου συνήθως γίνεται απο την κατασκευάστρια εταιρία του εκάστοτε κτιρίου, ενώ στην περίπτωση που το φρεάτιο είναι εξωτερικά και σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πρόβλεψη εξ ‘αρχής , υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης φρεατίου από την εταιρία μας κάνοντας χρήση της νέας νομοθεσίας.
Ναι εφόσον το κτίριο τηρεί κάποιες προύποθέσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση η εταιρία μας μπορεί να επισκευτεί το συγκεκριμένο κτίριο για αυτοψία (χωρίς καμία επιβάρυνση) και να σας υποδείξει τα σημεία και τον τρόπο εγκατάστασης του ασανσέρ.
Ζητήστε μας προσφορά σήμερα!
Θέλω προσφορά για: